Met een focus op comfort en design op maat zorgt Dubois Control voor een perfecte integratie van verwarming, ventilatie, koeling en het audiovisuele in commerciële en residentiële projecten. Daarnaast hecht het bedrijf een groot belang aan architectuur en ecologie, wat ervoor zorgt dat het de ideale partner is om een sterk gebouw neer te zetten. Imagicasa sprak met Erik Hellemans, die sinds 2012 het dagelijks beleid van Dubois Control waarneemt, dat is uitgegroeid tot een hoogwaardig bedrijf waar kwaliteit centraal staat op alle vlakken.

In 1975 richtte Sylvère Dubois een algemeen elektrisch bedrijf op: Dubois Control. Zijn zoon Alain nam de zaak eind jaren 80 over en breidde die uit met volwaardige afdelingen HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning) en domotica. Dubois werd zo een van de eerste ‘superdealers’ van het Japanse merk Daikin en stond gekend om zijn kwaliteitsvolle dienstverlening en zijn expertise in airco, ventilatie en verwarming op gas. Daarnaast was het West-Vlaamse bedrijf een echte pionier op het vlak van domotica, waardoor ze hét referentiepunt werden voor de bouw van exclusieve villa’s.
Er waren nog mogelijkheden om het bedrijf verder uit te bouwen en die zag Erik Hellemans zeven jaar geleden ook. De periode die daarop volgde, was er van een systematische groei en op dit moment is Dubois Control een van de meest succesvolle en innoverende installateurs in ons land. Het is ook een van de weinige installatiebedrijven die alle technieken aanbieden, wat gemakkelijk is voor de bouwheer aangezien er slechts één aanspreekpunt is en de werken optimaal gecoördineerd kunnen worden. Daarnaast staan ook design en respect voor architectuur centraal in de bedrijfsfilosofie. Hiermee onderscheiden ze zich dan weer van de markt waar kleurloze functionaliteit soms de overhand neemt.

Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa
Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa

Kwaliteit

Na vele jaren actief te zijn geweest als zelfstandig projectleider voor multinationals keerde Erik Hellemans in 2012 terug naar België en ging hij op zoek naar een gezonde overname met groeipotentieel. Dat vond hij in Dubois Control en we mogen met zekerheid zeggen dat de ondernemer in zijn opzet geslaagd is: het is nog steeds een gezonde KMO waar nu bijna vijftig
mensen werken. Dankzij Hellemans wist het bedrijf zijn goede reputatie te behouden en die berust enorm op het aanbieden van vakmanschap.

“Op kwaliteit wordt geen compromis gemaakt,” zegt Erik Hellemans.

Toen hij enkele jaren geleden echter als nieuwkomer in deze sector terechtkwam, viel het hem wel op dat er een grote drang was om alles zo goedkoop mogelijk aan te bieden en steeds goedkoper te leveren: “Kortetermijninvesteringsbesparingen en scherpe budgetten in conflict met de steeds stijgende bouwvoorschriften overheersen in vele gevallen de projecten en de kwaliteit zal daardoor inboeten.” Zelf doet hij het dus anders.

“Het doet er niet zozeer toe wat je doet, wel hoe je het doet. En als je iets doet, doe het dan goed,” zegt Hellemans vol overtuiging.

We don’t add technology to your life. We simplify it.

De algemene werking van het bedrijf is hier al een goed voorbeeld van. Dubois Control is namelijk niet ontstaan uit overnames van verschillende bedrijven en door diverse teams samen te zetten. Het aanbod is organisch gegroeid en ze doen bijna alles zelf. Dat straalt af op het vakmanschap. De managementstijl van Hellemans is ook zeer ‘people-oriented’: respect hebben voor iedereen in het bedrijf en iedereen het vertrouwen en de mogelijkheden geven om te groeien in zijn job. “Dat is ons team: eigen mensen, eigen opleidingen, veel ervaring,” aldus de ondernemer.

Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa

Een hart voor design

De producten die Dubois aanbiedt, zijn eveneens van de hoogste kwaliteit. De goed uitgedachte installaties zijn bijzonder effectief en betrouwbaar. Daarnaast doen ze hun werk vaak ‘stil’ en ‘onzichtbaar’. Hellemans legt uit: “We zijn steeds op zoek voor onze bouwheren en architecten naar installaties die efficiënt hun job doen, maar vooral op de achtergrond verdwijnen zodat het design niet verstoord wordt. En als het dan zichtbaar is, hebben we een heel gamma aan kwalitatieve leveranciers zodat we altijd een mooie oplossing kunnen vinden.” Wat hieruit mag blijken, is dat Dubois Control ook altijd rekening houdt met het esthetische aspect. Het bedrijf heeft namelijk een groot hart voor design en architectuur en dat weet de klant zeker te appreciëren. Wanneer we Hellemans vragen naar enkele speciale projecten, valt het op dat deze in samenwerking waren met grote namen uit de bouwsector en interieurwereld.

“Twee exceptionele en prachtige realisaties, waarvan een met Vincent Van Duysen in het Zoute en een met Axel Vervoordt in Ibiza, springen eruit.”
Dubois werkte in opdracht van Versluys Groep ook mee aan de prestigeprojecten ‘De Blanke Top’ en ‘One Carlton’ en momenteel is het bedrijf bezig aan – zoals Hellemans aangeeft – zijn meest uitdagende villa ooit voor architect Corbiau met 1800 m² bewoonbare oppervlakte.

Ecologie

Wat sinds de laatste jaren ook een steeds belangrijker aspect is geworden bij Dubois Control, is het ecologische bewustzijn. “Wij hebben ook kinderen en hopen dat de kinderen van onze kinderen in dezelfde goede omgeving kunnen opgroeien als wijzelf,” vertelt Erik Hellemans. En hij geeft aan dat de berichten uit de wetenschappelijke wereld steeds beter vertaald worden in begrijpbare taal waardoor ze beseffen welke rol ze als groot bedrijf kunnen spelen in het hele verhaal: “Als installateurs hebben we een belangrijke impact op het ecologische karakter van een gebouw.

Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa

We zijn dit dan ook progressief gaan opnemen in ons ontwerpsysteem.” Zo is mazout helemaal verdwenen en vragen de meeste bouwheren ook zelf naar zuinige en ecologisch verantwoorde systemen zoals KNX-woningautomatisatie en de energie-efficiënte technologie van de geothermie.

Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa

“We hebben volop de kaart getrokken van de geothermische warmtepompen waarmee we verwarming en koeling van de woning of het kantoorgebouw optimaal sturen. In vele gevallen werken we hybride-installaties uit die op alle mogelijke verzoeken doelmatig kunnen antwoorden. Deze leveren een forse bijdrage om het jaarlijkse energieverbruik te beperken, maar dragen ook fors bij tot de langetermijnwaarde van het gebouw,” weet Hellemans ons nog te melden. En hij vult aan dat duurzame technologieën niet zomaar luxueuze snufjes zijn of geplaatst worden uit een emotioneel gevoel. “Geen geitenwollensokkengedoe. Het moet allemaal financieel en technisch haalbaar zijn en bijdragen aan de waarde van het gebouw. Er is heel wat goede wil en interesse bij bouwheren om een ecologische bijdrage te leveren, maar zomaar geld uitgeven voor een vaag doel doet niemand.”

Technologie en groeipotentieel

Dubois Control is de laatste jaren enorm geëvolueerd onder het aanvoeren
van Erik Hellemans en hij ziet ook in de toekomst nog heel wat groeipotentieel. “We stonden reeds sterk in A/V, elektro-techniek en HVAC, maar hebben door kwaliteitsproblemen met onderaannemers ook sanitair opgenomen met onze eigen teams,” aldus Hellemans. Daarnaast bouwde het bedrijf onder zijn leiding aan een geïntegreerde oplossing zodat alle technieken perfect op elkaar kunnen  worden afgestemd. Dat bouwheren en bedrijven slechts één aanspreekpunt hebben, zorgt voor een nog vlottere installatie. Deze aanpak komt zowel de esthetiek als de functionaliteit zeker ten goede. Hellemans heeft het over ‘de eengemaakte woning’ met slechts één besturingssysteem waarmee verlichting, ventilatie, verwarming, koeling, audio, televisie, videoparlofonie etc. eenvoudig te bedienen zijn.

Dubois Control heeft een passie voor hoogwaardige gebouwen. Erik Hellemans aan het woord in Imagicasa

In deze sector is er bovendien een continue technologische (r)evolutie, dat geeft een ongekend potentieel voor installatiebedrijven om te blijven groeien. Ook werken ze bij Dubois zeer klantgericht, wat betekent dat het team sowieso altijd op zoek gaat naar oplossingen om verzoeken van de klant op het vlak van design en functionaliteit in te vullen. Bovendien zijn de gebruiksvriendelijke oplossingen geen ingewikkelde systemen die veel tijd kosten. Vandaar ook de slogan van het bedrijf ‘We don’t add technology to your life. We simplify it.’

Bron

Imagicasa – juni 2019

Download hier het artikel in PDF.